×

Ostrzeżenie

Wystąpił błąd podczas wczytywania komponentu: com_tags, Nie znaleziono komponentu..

Bydło mięsne

bydlo miesne

Bydło mięsne – największa hodowla w Polsce

Agrofirma prowadzi hodowlę i chów bydła mięsnego w ilości ok. 4500 szt. w tym krów matek 1660 sztuk.  Jest to największa hodowla czystorasowego bydła mięsnego w Polsce. Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt utrzymywania w Agrofirmie aż sześciu czystych ras bydła mięsnego co jest ewenementem na skalę Polski i Europy a dodatkowo hodowla każdej z tych ras jest w Agrofirmie na najwyższym europejskim poziomie.

I choć, jak na Agrofirmę, jest to jeden z młodszych działów produkcji (niecałe 20 lat) to wspaniałe stada sześciu ras mięsnych wpisały się już na stałe w krajobraz łąk leżących w dolinie rzeki Iny.

Obecnie stado mateczne składa się z:

Rasa bydłaIlość Krów
Simentaler 330
Red Angus 400
Salers 200
Hereford 200
Limousine 250
Charolaise 280

Posiadane rasy cechuje:

  • bardzo dobra mleczność utrzymywana przez cały okres pastwiskowy;
  • łatwe i bezproblemowe porody;
  • opiekuńczość matki nad cielakiem przez cały okres ich wspólnego przebywania;
  • jałówki tych ras są kryte w wieku 19 - 22 miesięcy życia, gdyż w tym okresie osiągają wagę 580 - 640 kg;
  • krowy tych ras nie wymagają dokarmiania paszą treściwą, muszą mieć tylko doskonałe pastwisko, a zimą sianokiszonkę i siano z dodatkami mineralno-witaminowymi.

 

Bydło Mięsne - Charolaise

 

Bydło Mięsne - Hereford

 

Bydło Mięsne - Limousine

 

Bydło Mięsne - Red Angus

 

Bydło Mięsne - Salers

 

Bydło Mięsne - Simental

 

Bydło Mięsne - Wystawy

 

Bazę dla hodowli stanowi sześć ferm zlokalizowanych w miejscowościach: Stargard, Poczernin, Tychowo, Strzyżno, Krępcewo, Lipka. Hodowla bydła mięsnego w Agrofirmie jest nakierowana na jak największe wykorzystanie posiadanych łąk i pastwisk dlatego maksymalna ilość bydła od wiosny do późnej jesieni przebywa na pastwiskach a w okresie zimowym podstawą wyżywienia jest zebrana latem sianokiszonka i siano.

Dzięki temu, że krowy i jałówki kryte są od 1 lutego do 15 czerwca Agrofirma uzyskała sezonowość wycieleń, które następują od listopada do marca każdego roku. Prowadzimy u krów i jałówek inseminacje i unasieniamy od 25 % do 75 %, wszystkich sztuk w zależności od rasy. Nasienie używane do inseminacji pochodzi od buhajów wysoko ocenionych w swoich rasach z całego świata ( USA , Kanada, Wielka Brytania, Francja ).

Średnie przyrosty cieląt przy matkach w ubiegłym roku wyniosły 1,1-1,3 kg/dziennie. Przyrosty buhajków w okresie od odsadzenia do uzyskania wagi 600 kg wynoszą 1,3–1,6 kg/dziennie. Wagę 600 kg buhajek uzyskuje najczęściej w ciągu 14-16 miesięcy życia. Ubój tych zwierząt jest prowadzony według cech rasowych , rasy wcześnie dojrzewające ubijamy jako pierwsze. Masy ubijanych zwierząt zawierają się najczęściej w przedziale 680 - 1000kg w zależności od pory roku, rasy i zamówień naszych klientów. Wszystkie sztuki przeznaczone do uboju trafiają do należącej do Spółdzielni Przetwórni Mięsa i Drobiu a uzyskiwana najwyższej jakości wołowina kulinarna jest sprzedawana za pośrednictwem własnej sieci handlowej oraz klientom biznesowym w kraju i zagranicą.

Ze względu na bardzo wysoki poziom genetyczny zwierząt Spółdzielnia co roku sprzedaje także buhaje hodowlane oraz pewną ilość jałówek cielnych.

Bydło mięsne należące do Agrofirmy było wielokrotnie prezentowane na regionalnych i krajowych wystawach hodowlanych gdzie zdobywało liczne tytuły czempionów. Klasę witkowskiego bydła mięsnego najlepiej pokazują wyniki XXV Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu, gdzie Agrofirma zdobyła nie tylko ponad połowę czempionatów dla bydła mięsnego ale także należący do Spółdzielni buhaj Leban został Superczempionem wystawy.

Nasze zamierzenia

Około 2.000 krów czystorasowych 6-ciu ras mięsnych. Coroczna sprzedaż jałówek cielnych, produkcja około 1.000 sztuk buhajków (700 – 1000 kg ) i jałówek opasowych ( 550 - 600 kg ) z przeznaczeniem do własnej rzeźni.

Szczegóły dotyczące sprzedaży buhajków  w zakładce OFERTA.

rok-zal-module

Polub nas na Facebook'u