×

Ostrzeżenie

Wystąpił błąd podczas wczytywania komponentu: com_tags, Nie znaleziono komponentu..

Przepisy kulinarne

przepisy

SEZONOWY GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ

Wariacji na temat gulaszu z dynią jest mnóstwo. Do gulaszu można dodać poza listopadowym skarbem, jakim jest dynia jeszcze paprykę, marchewkę czy cukinię. Gulasz zachwyca smakiem, zapachem i rozgrzewa jeszcze lepiej niż tradycyjny.

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

• 500 g mięsa wołowego na gulasz

Pozostałe składniki:

• 1 łyżka oleju roślinnego i 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 5 ziaren jałowca
• 2 liście laurowe
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• około 500 ml bulionu wołowego
• 2 szklanki obranej dyni pokrojonej w 1 cm kostkę (ok. 1/2 małej dyni)
• 80 ml śmietanki kremówki
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• Lampka czerwonego wina

Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej dużą patelnię, wlej 1 łyżkę oleju i wrzucić mięso. Smaż z każdej strony około 5 minut. Zdejmij z patelni i odstaw na chwilę. Na tej samej patelni z dodatkiem masła usmaż pokrojoną cebulę, czosnek z ziołami: oregano, liść laurowy, ziarna jałowca.

Następnie dodaj mięso i podlej delikatnie winem czekając, aż lekko odparuje. Dodaj bulion, dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 min. W razie ubywania płynu dodaj więcej wina lub bulionu. Na koniec wrzuć obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię i gotuj jeszcze przez około 30-45 minut aż wołowina i dynia będą miękkie. Dodaj śmietankę kremówkę oraz posiekaną natkę pietruszki zagotuj i gotowe!

ROZGRZEWAJĄCY STROGONOW NA JESIEŃ

Kiedy dni stają się chłodniejsze i deszczowe, warto zadbać o to, by posiłki dawały nam zapas energii i działały rozgrzewająco na organizm. Dzięki temu uda nam się przetrwać jesienną pluchę w zdrowiu i dobrym nastroju. Strogonow to klasyka na talerzu! Gotuje się praktycznie sam i jest jednym z najpopularniejszych dań w kraju!

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 70 dag gulaszu wołowego

Pozostałe składniki:

-30 dag pieczarek

- papryka

- 3 średnie cebule

- mały koncentrat pomidorowy

- mąka

- masło

- mielona papryka ostra

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczoną wołowinę pokrój w paski, tak samo paprykę. Pieczarki posiekaj w plasterki, a cebulę w krążki. W rondlu rozgrzej masło, włóż mięso i podsmaż, aż uzyska rumianą barwę. Dodaj cebulę, pieczarki i paprykę. Przypraw solą, pieprzem i przesmaż. Gdy warzywa puszczą sok, oprósz wszystko mąką. Duś ok. 5 min, dodaj koncentrat i dopraw papryką. Następnie wlej dwie szklanki wrzątku i duś jeszcze ok.40 min., do momentu gdy gulasz zrobi się gęsty. Smacznego!

ZRAZY WOŁOWE ZWIJANE

Zrazy to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Kawałki mięsa faszeruje się m.in. warzywami, boczkiem czy grzybami i dusi we własnym sosie. Legendy o staropolskim zrazie, którego pyszny aromat unosi się po całym królestwie krążą od wieków, dlatego dziś zapraszamy do skorzystania naszego przepisu!

Składniki na 4 zrazy:

Dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 4 plastry wołowiny (po 150-200gr)

-150 gr wędzonego boczku

Pozostałe składniki:

- ogórek kiszony

- 2 cebule

- 4 łyżki musztardy sarepskiej

- 200gr pieczarek

- 2 liście laurowe

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- olej do smażenia

Cebulę posiekaj w kostkę. Z boczku wytnij 4 paski długości gotowych zrazów, a resztę boczku pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój. Ogórka pokrój wzdłuż na 4 części. Rozbij plastry wołowiny i z obu stron posyp solą oraz pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, połóż plaster boczku, posiekaną cebulę i kawałek ogórka. Teraz zawiń roladki zapinając je wykałaczką lub związując nitką tak, by się nie rozchodziły. Obsyp mąką pszenną i podsmaż z każdej strony na oleju. Jak mięso się mocno zarumieni wyjmij je i na tym samym oleju podsmaż cebulkę z pieczarkami i boczkiem. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego w którym będą się dusić przez następne 90 minut. Dodaj tam również podsmażony boczek, pieczarki z cebulą i zalej ¼ gorącej wody lub bulionu. Następnie wrzuć 2-4 liście laurowe. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°. W trakcie duszenia 2-3 razy zamieszaj sos i odwróć zrazy. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmij zrazy i do sosu dodaj ¼ szklanki wody z rozdrobioną mąką ziemniaczaną i zagotuj sos. Ze zrazów usuń nici lub wykałaczki i wrzuć je do sosu aby się podgrzały. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.

KOLOROWY SZASZŁYK Z GRILLA

Podczas grillowania warto urozmaicić tradycyjne menu i wrzucić na rożen nie tylko kiełbaskę i karkówkę ale również szaszłyk wieprzowy z boczkiem i warzywami. Przygotowanie takiej potrawy jest bardzo proste, a efekt po prostu pyszny!

Składniki na szaszłyki z grilla:

Dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- boczek marynowany 500 g

- szynka 500 g

Pozostałe składniki:

- papryka czerwona, żółta, zielona

- cebula czerwona

- pomidorki koktajlowe

- olej

- papryka ostra, papryka słodka, majeranek, sól, pieprz

Mięso pokrój w równe kostki o bokach ok 2 cm. To samo zrób papryką, cebulą i pieczarkami. Mięso przypraw do smaku. Możesz użyć gotowych przypraw grillowych lub stworzyć własną, niepowtarzalną kompozycję ziół i przypraw używając np. majeranku, bazylii, papryki słodkiej, chilli, soli i pieprzu. Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian boczek, paprykę, pieczarki i cebulę. Całość skrop olejem. Szaszłyki smaż ok 10 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane.

WOŁOWE STEKI W OGNIU

Dania z grilla to świetny pomysł na obiad na świeżym powietrzu. Sezon grillowy trwa minimum 3 miesiące, więc warto urozmaicać potrawy z rusztu. Smaczną alternatywą tradycyjnej kiełbasy są pikantne steki z wołowiny.

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 4 steki wołowe

Pozostałe składniki:

-pół szklanki sosu chili

-6 łyżek keczupu

-6 łyżek octu jabłkowego

-4 łyżki cukru

-łyżka soku z cytryny

-łyżka sosu sojowego

-łyżka musztardy

-łyżka suszonego oregano

-łyżeczka płatków chili

-po pół łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie:

Steki lekko rozbij. Przygotuj marynatę mieszając sos chili z keczupem, octem, cukrem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i musztardą.

Mięso w marynacie odstaw do lodówki na kilka godzin. Przygotuj mieszankę przypraw z oregano, płatków chili, soli i pieprzu. Osącz mięso z marynaty i ułóż na ruszcie, posyp mieszanką przypraw i grilluj po ok 4 minuty na każdej stronie.

KOLOROWA SAŁATKA Z JAJEM

Wiosną na talerzu robi się kolorowo! Młode warzywa są bombą witaminową dla naszych organizmów, spragnionych po zimie. Wypróbuj szybki przepis na zdrowe i pyszne śniadanie.

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie:

- 6 Jaj od Rolnika ugotowanych na twardo

Pozostałe składniki:

- duża główka sałaty masłowej

- 3 ogórki

- 2 pęczki rzodkiewki

- 1 czerwona cebula

- pęczek szczypiorku

Sos:

- 3 łyżki majonezu

- 3 łyżki śmietany 18%

- ząbek czosnku

- kilka kropel soku z cytryny

- sól pieprz do smaku

Oczyszczoną sałatę rwiemy na kawałeczki. Pozostałe warzywa myjemy i kroimy. Podane składniki mieszamy. Aby przygotować sos majonez mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sałacie układamy jajka pokrojone w ćwiartki, polane sosem majonezowym i posypane pokrojonym szczypiorkiem.

SYCĄCA ZUPA GULASZOWA WOŁOWA

Masz ochotę na pysznie przyprawiony, pożywny obiad na zdrowej wołowinie? Nic prostszego! Sprawdź przepis na smaczną i prostą zupę gulaszową!

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 0,5 kg mięsa wołowego b/k

- kość wołowa na wywar lub kostka rosołowa wołowa

Pozostałe składniki:  2 papryki (różne kolory)

- 30 dag pieczarek

- 3 cebule

- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, majeranek, czosnek, kminek

- przecier pomidorowy, musztarda4 ziemniaki

- mąka do zasmażki

- 2 łyżki masła

Wołowinę umyć, pokroić, dodać przyprawy (pieprz, czosnek, majeranek, paprykę) odstawić na 24 h. Mięso smażymy jak na gulasz (intensywna temperatura), następnie dodajemy pokrojoną cebulę, a po chwili warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy wywarem z kości lub kostki rosołowej i razem dusimy do miękkości. Na końcu przygotować lekko złotą zasmażkę, sparzyć pokrojoną w kostkę paprykę, usmażyć na tłuszczu pieczarki.

Wszystko dodać do zupy. Do smaku przyprawić przecierem pomidorowym, musztardą, solą i pieprzem.

JAJA FASZEROWANE NA ŚNIADANIE

Podczas tradycyjnego wielkanocnego śniadania nie może zabraknąć jajek! Możemy zaserwować jaja na wiele pysznych sposobów. Polecamy prosty i szybki przepis na jaja faszerowane żółtkiem z szynką i majonezem. Na świątecznym stole możemy podać je na kołderce z rzeżuchy. Na co dzień równie smakowicie będą wyglądać w zwykłych podstawkach na jajka.

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:
- Jaja od Rolnika 15 sztuk
- Szynka Świąteczna 4 plastry

Pozostałe składniki:
- Majonez 2 łyżki
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie rzeżucha, szczypiorek, rzodkiewka

Jajka od Rolnika ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Przetnij pionowo na pół i delikatnie wyjmij żółtko. Szynkę Świąteczną pokrój w drobną kostkę, utrzyj z ugotowanym żółtkiem. Dodaj majonez i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem uzupełnij ugotowane białka. Im bardziej fantazyjnie uformujesz nadzienie, tym lepiej zaprezentuje się na stole! Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Do ozdoby możesz dodać rzeżuchę, szczypior, rzodkiewkę.

ŻUREK, NIE TYLKO NA WIELKANOC!

Żurek to tradycyjna Polska zupa, niegdyś goszcząca na stołach najuboższych lub spożywana wyłącznie podczas postu. Dziś żurek na stałe wpisuje się w menu Wielkanocne. Warto go jeść nie tylko od święta. Podajemy prosty przepis na pyszną zupę ze świeżych produktów częściowo dostępnych w naszych sklepach firmowych.

Składniki na pyszny żurek!

Dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 6-8 sztuk kiełbasy białej surowej z szynki
- 150 gram boczku wędzonego
- 4 Jajka od Rolnika
- 500 ml żurku
- zakwas z butelki

Pozostałe składniki:

- Włoszczyzna
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka startego chrzanu
- 3-4 łyżki oliwy
- 300 ml słodkiej śmietany 30%
- Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz

Do garnka wlej 1 litr wody i żurek z butelki, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kiełbasę białą. Całość gotuj na małym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek, chrzan, sól, pieprz i majeranek. Na koniec zabiel zupę gęstą słodką śmietaną. Podawaj z ugotowanymi na twardo, pokrojonymi jajkami i ugotowaną w żurku kiełbasą. Smacznego!


ZAWIJANE PARÓWKI

- 6 parówek cienkich - 6 plastrów sera żółtego - 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody gazowanej - 1 szkl. mąki
- 6 łyżek ketchupu pikantnego - sól, olej, bułka tarta

Z mąki, 1 jajka, wody, mleka, 2 łyżek oleju, soli wyrobić ciasto jak na naleśniki. Usmażyć na suchej patelni teflonowej cienkie naleśniki.

Kiedy naleśniki są gotowe, smarujemy je najpierw ketchupem, kładziemy żółty ser i parówkę (bez folii). Zawijamy całość w rulon. Zwinięte w rulon parówki najpierw panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na oleju.


KIEŁBASIANE MISECZKI

- 1/2 kg kiełbasy mortadeli lub mielonki drobiowej - 30 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego - 3 cebule
- 1 łyżka masła - natka pietruszki
- 1/2 papryki czerwonej - sól, pieprz, zioła, olej

Kiełbasę pokroić w grube co najmniej 0,5 cm plastry. Z sera żółtego przygotować tyle plastrów, ile plastrów jest kiełbasy. Na mocno rozgrzanym oleju smażyć plastry kiełbasy, aż się wywiną tworząc małe miseczki. Następnie ułożyć je w formie żaroodpornej. Na patelni, na której smażyła się kiełbasa, usmażyć posiekanę drobno cebulę, pieczarki i paprykę. Do smażenia dodać troszkę masła. Doprawić do smaku solę, pieprzem, ziołami, natką pietruszki. Do każdej kiełbasianej miseczki włożyć farsz, przykryć plasterkiem żółtego sera i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu, dopóki ser się nie rozpuści. Podawać z ketchupem i surówką.


 

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z BOCZKIEM I CEBULĄ

- 5 pętek białej kiełbasy, - 5 plastrów boczku wędzonego, - 2 średnie cebule,
- kostka rosołowa, przyprawy: pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano.

Białą kiełbasę owinąć plastrem boczku i ułożyć w rzadku w brytfannie żaroodpornej, po bokach ułożyć pokrojonę w plastry cebulę i przyprawić. Zalać bulionem, tak do wysokości 3/4 kiełbasy. Włożyć do piekarnika (zimnego oczywiście, bo inaczej szkło pęknie). Zapiekać około 1 godziny i 15 minut. Na ostatnie 15 minut zdjęć pokrywkę, aby boczek się troszkę podpiekł. Podawać z musztardę lub chrzanem!


 


BIAŁA KIEŁBASA Z PIECZARKAMI

- 1 kg białej kiełbasy - 1 kg pieczarek - 3 duże cebule
- pieprz czarny mielony, sól - tłuszcz do smażenia

Kiełbasę obsmażyć na patelni, delikatnie wyjąć, następnie usmażyć cebulę, dodać pieczarki i razem jeszcze smażyć 10 min, przyprawić pieprzem i solę. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 pieczarek z cebulę, na to wyłożyć podsmażoną kiełbasę - przykryć resztę pieczarek z cebulą. Podlać przegotowaną wodę i zapiekać ok. 1 h.

ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

praca animacja

Sprawdź Promocje!

  Obowiązuje w dniach 15.11.2017 r.

Goloneczka z kurcząt   12,99
zł/kg

Polędwiczka wp.

  22,50 zł/kg
Jaja fit M Omega 3     3,99 zł/6szt

rok-zal-module

Polub nas na Facebook'u