×

Ostrzeżenie

Wystąpił błąd podczas wczytywania komponentu: com_tags, Nie znaleziono komponentu..

WOŁOWINA NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI

 

WOŁOWINA KULINARNA z  Witkowa

DZIĘKI NAM WIESZ CO JESZ

 

Witkowski pomysł na gospodarowanie streszcza słynne motto Agrofirmy: OD POLA DO STOŁU. W myśl tej zasady spółdzielnia ukierunkowana jest na produkcję w cyklu zamkniętym: plony ze swoich pół i łąk przeznacza na wyprodukowanie pasz, którymi skarmia zwierzęta we własnej hodowli, z nich zaś wytwarza we własnej przetwórni mięsnej produkty, które własnym transportem codziennie dostarcza do rozbudowanej sieci firmowych sklepów mięsnych i hurtowni. Każdego dnia tysiące klientów dokonują w nich zakupu szerokiej gamy: mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, drobiowego, wyrobów wędliniarskich oraz jaj.

Naszym atutem jest nadzór nad każdym etapem produkcji- dzięki temu możemy powiedzieć – że WIEMY CO JEMY.

Największą domeną firmy jest produkcja zwierzęca, a szczególnie hodowla bydła mięsnego. Spółdzielcza Agrofirma Witkowo jest krajowym liderem w hodowli bydła czystych ras mięsnych, posiada ok. 4200 sztuk. Rozwój tego kierunku nastąpił głównie od roku 1995 kiedy to za kredyt zakupione zostały stada mateczne. Obecnie spółdzielnia posiada 6 ras bydła mięsnego: red angus, hereford, charolaise, limousine, salers i simentaler.

Pionierami ras mięsnych w Witkowie są RED ANGUS i SALERS , które w 1995 r. przyleciały samolotem z Kanady.

Rasa RED ANGUS (amerykańska) ,mięso z tej rasy jest szczególnie poszukiwane przez restauratorów ze względu na marmurkowaty wygląd mięsa (poprzerastane tkanką łączną ) co powoduje jego wyśmienite walory smakowe. Stado hodowlane liczy obecnie 980 sztuk. Waga dorosłych byków sięga 1150 kg.

Rasa SALERS jest rasą francuską. Posiada zdolność bytowania w najtrudniejszych warunkach. Może być utrzymywane cały rok bez budynków. Mięso ma niespotykany smak, szybko smaży się i gotuje. Stado liczy 490 sztuk.

Rasa LIMOUSINE jest rasą francuską do Witkowa trafiła w 1996 r z Francji. Charakteryzuje się dobrym umięśnieniem grzbietu i zadu. Jest najlepszą rasą dla przemysłu mięsnego ze względu na dużą wydajność rzeźną oraz najlepsze walory smakowe mięsa. Opas do wyższych mas ciała nie powoduje nadmiernego otłuszczenia. Stado liczy 820 sztuk, waga dorosłego byka wynosi nawet 1300 kg.

Rasa HEREFORD do Witkowa trafiła w 1996 r z Danii. Charakteryzuje się spokojnym temperamentem, a co za tym idzie mniej stresu sprzyja uzyskaniu lepszej jakości wołowiny. Mięso tej rasy cieszy się dużą popularnością ze względu na walory smakowe. Stado hodowlane liczy 480 sztuk.

Rasa SIMENTALER do Witkowa trafiła w 1996 r z Czech. Bardzo popularna rasa utrzymywana na prawie wszystkich kontynentach w zróżnicowanych warunkach środowiskowych i klimatycznych. Charakteryzuje się dobrym umięśnieniem i małym otłuszczeniem tuszy. Stado liczy 850 sztuk.

Rasa CHAROLAISE jest rasą francuską do Witkowa trafiła w 2006 r z Francji. Bydło tej rasy może być opasane do wysokiej masy ciała, bez obawy obniżenia jakości tuszy z powodu przetłuszczenia. Stado liczy 500 szt., a waga dorosłego byka dochodzi nawet do 1500 kg.

Zakup ras mięsnych okazał się dla Agrofirmy inwestycją niezwykle udaną. Jest to znakomite wykorzystanie dużych zasobów łąk i pastwisk.

O bardzo wysokim poziomie hodowli bydła w Agrofirmie świadczy imponująca liczba czempionatów i nagród zdobywanych każdego roku na wystawach regionalnych i krajowych (m.in Puchar Prezesa Rady Ministrów za wybitne osiągnięcia, Nagroda Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz Superczempion rasy Red Angus na XXV Krajowej Wystawie Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu..

Od kilku lat obserwuje się wzrost spożycia mięsa wołowego. Wołowina wraca na polskie stoły mimo że dobrej jakości mięso jest o wiele droższe od wieprzowiny czy drobiu. Wołowina jest ceniona z powodu walorów smakowych i odżywczych. Z drugiej strony część konsumentów, którzy mogliby sobie pozwolić na zakup wołowiny, nie robi tego, bo uważają ten gatunek mięsa za mało smaczny lub trudny do przygotowania ze względu na to że kiedyś dostępne było głównie mięso z krów mlecznych. W obecnych czasach wiedzę na temat sposobu przygotowania wołowiny kulinarnej można w łatwy sposób zaczerpnąć korzystając ze stron internetowych.

WITKOWSKA WOŁOWINA KULINARNA jest wołowiną najwyższej jakości, nie jest anonimowa, każdy element mięsa oznaczany jest z jakiej rasy i sztuki pochodzi. Jest krucha, delikatna i soczysta, cieszy się dużą popularnością ze względu na walory smakowe, szybko smaży się i gotuje, a przy tym charakteryzuje się wysokimi walorami odżywczymi przy stosunkowo niskiej wartości energetycznej.

Można ją kupić w witkowskiej sieci sklepów detalicznych, hurtowniach, a także dostępna jest dla prawdziwych smakoszy w warszawskich restauracjach.

praca animacja

Sprawdź Promocje!

  Obowiązuje w dniach 15.11.2017 r.

Goloneczka z kurcząt   12,99
zł/kg

Polędwiczka wp.

  22,50 zł/kg
Jaja fit M Omega 3     3,99 zł/6szt

rok-zal-module

Polub nas na Facebook'u