×

Ostrzeżenie

Wystąpił błąd podczas wczytywania komponentu: com_tags, Nie znaleziono komponentu..

Drób

drob

Drób – liczymy w milionach

W zakresie działu drobiarskiego prowadzona jest przez Spółdzielczą Agrofirmę Witkowo produkcja:

  1. jaj konsumpcyjnych;
  2. jaj wylęgowych;
  3. piskląt brojlerowskich;
  4. brojlerów kurzych.

Produkcja drobiarska prowadzona w Spółdzielczej Agrofirmie Witkowo jest w 100% oparta na mieszankach paszowych pochodzących z własnej mieszalni pasz w Kolinie produkowanych w oparciu o własne zboża.

Jaja konsumpcyjne

Produkcja jaj konsumpcyjnych prowadzona jest na fermie drobiu Witkowo, w 10 budynkach produkcyjnych. Agrofirma utrzymuje linie kur Lohmann Brown.

Poszczególne stada wstawiane są w różnych terminach, co zapewnia Spółdzielni stały poziom produkcji w ilości ok. 3,5 mln jaj miesięcznie. Rocznie ferma niosek produkuje ok. 42 mln jaj towarowych.

Odchów kurek do wieku 17 tygodni na własne potrzeby prowadzony jest w dwóch odchowalniach podzielonych na cztery oddziały, gdzie na każdy oddział wstawia się ok. 17 tys. szt. piskląt jednodniowych.

W 2006 r. otworzony został nowoczesny Zakład Pakowania i Sortowania Jaj, przystosowany i spełniający wszelkie wymogi stawiane dla producentów jaj w Unii Europejskiej. W latach 2009-2012 dostosowano fermę do nowych wymagań weterynaryjnych w zakresie dobrostanu a w 2013 roku z użyciem najnowszych materiałów i technologii odbudowano odchowalnie kurek oraz zaadaptowano dla niosek kolejne 2 budynki. Obecnie nieśność kur wynosi ok. 90% a zużycie paszy 128 gram na jajko. Przeciętna witkowska kura znosi 325 jaj rocznie.

Wieloletnie doświadczenie spółdzielni, wiedza i zaangażowanie jej członków, pasze własnej produkcji oraz posiadane zaplecze techniczne pozwalają Spółdzielni osiągać wysokie wyniki produkcyjne a jaja od witkowskich kur są cenione przez konsumentów. Większość jaj trafia bezpośrednio do konsumentów przy wykorzystaniu własnej sieci handlowej.

Jaja lęgowe

Produkcja jaj wylęgowych prowadzona jest w Zakładzie Rolnym Reńsko w 4 budynkach o łącznej powierzchni 5.700 m2. Utrzymywane jest ok. 30 tys. kur nieśnych reprodukcyjnych, które produkują jaja wylęgowe na potrzeby należącego do Spółdzielni Zakładu Wylęgu Drobiu w Bralęcine. W 2013r. Spółdzielnia rozpoczęła inwestycje zmierzające do rozbudowy fermy w Reńsku do poziomu pozwalającego w pełni pokryć zapotrzebowanie Agrofirmy na jaja lęgowe.

W Reńsku utrzymywana jest linia kur mięsnych: FLEX - HUBBARD. Przeciętnie od takiej nioski uzyskujemy 153 jaja przy zużyciu paszy 286 gram na 1 jajko.

Wylęgarnia drobiu

Zakład Wylęgu Drobiu w Bralęcinie lęgnie pisklęta jednodniowe w oparciu o jaja wylęgowe z ZR Reńsko oraz stada hodowców kooperujących ze Spółdzielczą Agrofirmą ( do czasu rozbudowy fermy w Reńsku ). Zakład Wylęgowy produkuje 4,7 mln piskląt w roku tylko na potrzeby dwóch ferm towarowych brojlera należących do Agrofirmy. Całkowita możliwa przepustowość zakładu sięga 6 mln piskląt rocznie.

Wyposażenie zakładu stanowią 4 komory lęgowe KL-108 o łącznej pojemności 432 tys. szt. jaj oraz 4 komory klujnikowe ATLAS-180 o łącznej pojemności 72 tys. jaj. Zakład wylęgowy posiada specjalistyczny samochód do transportu jaj wylęgowych oraz piskląt.

Zakład Wylęgowy Bralęcin osiąga normatywne wyniki wylęgowe a co najważniejsze produkuje zdrowy materiał wsadowy dla fermy brojlerów w Witkowie i Przewłokach.

Brojlery

Produkcja brojlerów kurzych odbywa się na fermie drobiu Witkowo i fermie drobiu Przewłoki. Łączna powierzchnia produkcyjna obu ferm to 36.600 m2 co daje możliwość wstawienia jednorazowego 400 tys. szt. na fermie w Witkowie i 340 tys. szt. na fermie Przewłoki.

Fermy są wyposażone w system pojenia kropelkowego, system automatycznego zadawania paszy – Minimax, wentylację mechaniczną oraz systemy zraszania używane w przypadku wystąpienia zbyt wysokich temperatur. Fermy ogrzewane są systemem nagrzewnic na gaz ziemny. Plan wstawień dla obu ferm zakłada duże tempo produkcji, w wyniku, którego produkują one 6,5 rzutu w roku zachowując 14 dniowy okres odpoczynku każdej hali. Fermy zasiedlane są stopniowo tak aby zapewnić stałe dostawy żywca do należącej do Agrofirmy Przetwórni Mięsa i Drobiu. Dziennie do uboju odstawia się 15-18 tys. szt brojlera. W ciągu roku obie fermy odstawiają razem ok. 4,5 mln szt. kurcząt rzeźnych, co daje ok. 10.000 ton żywca w roku. Na wyprodukowanie 1 kg żywca zużywa się ok. 1,75 kg paszy.

Pomimo coraz większej mechanizacji i automatyzacji na fermach drobiu Agrofirmy zatrudnienie znajduje ponad 100 spółdzielców.

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

praca animacja

Sprawdź Promocje!

  Obowiązuje w dniach 15.11.2017 r.

Goloneczka z kurcząt   12,99
zł/kg

Polędwiczka wp.

  22,50 zł/kg
Jaja fit M Omega 3     3,99 zł/6szt

rok-zal-module

Polub nas na Facebook'u