Przetwórnia Mięsa i Drobiu
Wielokierunkowa działalność rolna Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo, a zwłaszcza dynamiczny rozwój hodowli trzody chlewnej, bydła mlecznego i mięsnego, drobiu nieśnego i brojlerów narzucił Zarządowi konieczność rozszerzenia prowadzonej działalności o przetwórstwo na bazie własnego zaplecza zwierząt.
Z tą myślą wybudowano Przetwórnię Mięsa i Drobiu. I choć w spółdzielczym gospodarstwie od wielu lat istniała już niewielka rzeźnia z masarnią to dopiero nowy Zakład miał umożliwić Spółdzielni samodzielne zagospodarowanie całego produkowanego żywca i zamknięcie całego łańcucha od produkcji roślinnej, przez zwierzęcą po gotowe wyroby mięsne – innymi słowy Agrofirma mogła przystąpić do realizacji swojego głównego motta: od pola do stołu.
W 1991r. uruchomiono Dział Uboju Drobiu - wyposażony w nowoczesną automatyczną linię duńską LINCO uboju i dzielenia drobiu. Średnie dzienne uboje wynoszą od 18 - 25 tys. sztuk brojlerów. W kwietniu 1992 roku uruchomiono działy: uboju i rozbioru trzody chlewnej i bydła oraz produkcję wędlin i garmażerki.
Cały zakład przetwórstwa wyposażono w europejskiej klasy maszyny i urządzenia dające gwarancję dobrej jakości produkcji wyrobów. Są to maszyny firm Handtmann, Meisner, Vemag, Maja, EFA i inne.
W roku 2005 rozpoczęto realizację projektu rozbudowy działu przetwórczego o nowoczesną ubojnię trzody, bydła wraz z rozbiorem mięsa czerwonego.
W 2008 roku zakończono modernizację działu uboju i rozbioru drobiu, oraz produkcji wędlin, co skutkowało otrzymaniem decyzji władz weterynaryjnych o dopuszczeniu zakładu do handlu w ramach Unii Europejskiej.
Pozyskiwany z uboju surowiec sprzedawany jest w jest w postaci świeżej i mrożonej, a w znaczącej części jest przetwarzany na wiele smacznych asortymentów wędliniarskich.
Dział uboju i rozbioru ubija od 150 do 200 szt. tuczników dziennie.
Dział produkcji wędlin produkuje dziennie od 14 - 19 ton wyrobów opartych na mięsie wieprzowym, wołowym, drobiowym.
Codziennie z zakładu wydawanych jest do 45 ton mięsa i wyrobów, w 130 różnych asortymentach mięsnych i wędliniarskich. Wiele z nich zostało wyróżnionych na konkursach w Instytucie Przemysłu Mięsnego w Warszawie - „Produkty Najwyższej Jakości” i wystawach wojewódzkich.
Jednemu z produktów wędliniarskich został nadany znak jakości „Polski Producent Żywności” przez Towarzystwo Konsumenckie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego.
Przy uboju i przetwórstwie zatrudnionych jest 230 osób, którymi kierują fachowcy z wieloletnim stażem pracy w przetwórstwie. Utrzymują oni kontakty zawodowe z najlepszymi firmami w zakresie technologii przetwórstwa mięsnego.
Ubój i przetwórstwo mięsa odbywa się pod stałą kontrolą lekarzy weterynarii.
W zakładzie funkcjonuje system bezpieczeństwa żywności oparty na analizie zagrożeń kontroli punktów krytycznych (HACCP).
Mamy plan ciągłego rozwoju przetwórstwa w kierunku największego przetwarzania drobiu, jego pakowania, produkcji konserw, wędlin trwałych. Współpracujemy z najlepszymi firmami przyprawowymi i ich technologami w celu jeszcze lepszego zagospodarowania produkcyjnego mięs pochodzących z własnych ubojów.