×

Ostrzeżenie

Wystąpił błąd podczas wczytywania komponentu: com_tags, Nie znaleziono komponentu..

Katalog wyrobów

KATALOG

CIELĘCINA

Materiały do pobrania

PlikOpis
logo agrofirma witkowo m Logo Spółdzielni Agrofirma Witkowo [.jpg]
katalog wyrobow m Katalog wyrobów Spółdzielni Agrofirma Witkowo - wraz z opisami.
kulinarne mieso wolowe m Plakat - Kulinarne mięso wołowe
wyroby godne kazdego stolu m

Plakat - Wyroby godne każdego stołu

 

witkowo obraz panorama2

podzial wolowina wieprzowina drob

Sklepy

 

BARLINEK

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
46 ul. Gorzowska 3 (naprzeciwko starego NETTO) 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 15.00 506 015 846

CHOJNA

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
82 ul. Kościuszki 19 (W Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.00 nd. 8.00 - 20.00 506 008 482

CHOSZCZNO

 

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
20 ul. Grunwaldzka 8 (naprzeciw BIEDRONKI) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 820
94 ul. Mur Poludniowy 5 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 15.00 506 015 851
76 ul. Wolności (obok stacji PKP) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 008 476

DĘBNO LUBUSKIE

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
84 ul. Jana Pawła II 37 (na Plantach, budynek po starej drukarni) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 008 485

DOBRA Szczecińska

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
42 ul. Szczecińska (stoisko w NETTO) 6.00 - 21.00 nd. 8.00 - 19.00 506 015 866 

DRAWSKO

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
78 ul. Basztowa 3b (naprzeciwko Intermarche) 8.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 008 478

DREZDENKO

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
86 ul. Kościuszki 20 (stoisko w NETTO) 7.00 - 21.00  nd. 8.00 - 16.00 506 015 859

GOLENIÓW

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
62 ul. Słowackiego 4 (naprzeciwko Domu Kultury) 7.30 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 862
69 ul. Szczecińska (obok Sklepów SANO i Netto) 7.30 - 18.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 869

GORZÓW WIELKOPOLSKI

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
65 ul. Małorolnych Cicha (Rynek Hurtowy-od strony Biura Obsługi Rynku) 4.00 - 10.00 sob. 4.00 - 09.00 506 015 865

GRYFINO

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
71 ul. Krasińskiego 77A (Górny Taras, naprzeciwko Netto) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 810
96 ul. Kościelna 25 (Dolny Taras) 7.30 - 18.00 sob. 7.30 - 14.00 506 015 853

KOSZALIN

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
44 ul. Morska 6 (stoisko mięsne w KAUFLAND) 7.00 - 21.00 nd. 8.00 - 20.00 514 430 499

ŁOBEZ

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
74 ul. Pocztowa 22i (obok Netto) 8.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00

506 008 474

MIĘDZYZDROJE

85 ul.Polna 67 a (Stoisko mięsne w Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
506 015 816

MORZYCZYN

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
51 ul. Szczecinska 15b (stoisko w NETTO) 7.00 - 20.00 nd. 8.00 - 19.00 506 015 857

MYŚLIBÓRZ

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
48 ul. Warszawska 3 (obok Sądu) 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 15.00 506 015 848
91 ul. Lipowa (Stoisko mięsne w Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.00 nd. 8.00 - 20.00 506 008 471

NOWOGARD

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
23 ul. Boh. Warszawy 103c (obok Biedronki) 7.00-19.00 sob. 7.00-15.00 506 015 861
30 ul. 700-lecia 11 (niedaleko BIEDRONKI) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 15.00 506 015 830
90 ul. 700-lecia 22 (Stoisko mięsne w Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
506 008 486

PIŁA

89 al. Powstańców Wielkopolskich 167 (Stoisko mięsne w Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.00 nd. 7.00 - 16.00 506 008 483

PRZEWŁOKI

32 Sklep Spożywczo-Przemysłowy 6.30 - 17.00 sob. 6.30 - 15.00 506 015 832

PYRZYCE

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
37 ul. Bogusława IV (naprzeciw Poczty) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 837
72 ul. Kilińskiego 7 (naprzeciwko parkingu, między kościołem a Urzędem Gminy) 7.30 - 17.00 sob. 7.30 - 14.00 506 008 472

REŃSKO

28 Sklep Spożywczo-Przemysłowy 6.30 - 17.30 sob. 6.30 - 15.00 506 015 828

SKWIERZYNA

29 ul. Poznańska (stoisko mięsne w Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.000   nd. 8.00 - 17.00 506 014 931

STARGARD

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
2 ul. Szczecińska 42 (naprzeciw NETTO) 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 015 802
3 Plac Słoneczny 1/33 (za NETTO na ul. Szczecińskiej) 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 803
4 Ul.Slowackiego 17/A/6 Stargard 8.00 - 16.30 sob. 8.00 - 14.00 506 008 475
5 ul. Wojska Polskiego 43/10 (przy redakcji Kuriera Szczecińskiego) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 805
6 ul. Wieniawskiego 16/18 (os.Chopina) naprzeciw Szkoły Podst. nr 4 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 806
21 ul. Wyszyńskiego 2 (obok ronda -Plac Wolności) stoisko1: 7.00 - 19.00 sob. 7.00 - 16.00
stoisko 2: 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 15.00
niedz. 10.00 - 14.00
506 015 821
22 ul. Ceglana (Plac Hurtowy) 6.00 - 14.00 sob. 6.00 - 12.00 506 015 822
24 ul. Wyszyńskiego 2 (obok ronda - Plac Wolności) pon. - sob. 9.30-19.00
niedz. 11.00 - 18.00
506 015 824
26 ul. A. Krajowej 5 (os. Pyrzyckie, obok Poczty) 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 826
33 os. Zachód (za przychodnią, przy bloku A21) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 833
34 ul. Pogodna 15-19 (Os. Letnie) 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 834
39 ul. Złotników 3c (100m od Kościoła św. Jana) 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 839
97 ul. Piłsudskiego (wejście od parkingu Netto) 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 14.00 506 008 470

STRZELCE KRAJ.

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
47 Al. Wolności 2a (naprzeciwko Poczty Głównej, przy rondzie, parking obok Gminy) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 847

SZCZECIN

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
8 ul. Rydla (przy Spółdz.Mieszk. DĄB) Sklep zamknięty  
9 Śródmieście, ul. Jagiellońska 72, róg Bohaterów Warszawy 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 015 809
11 Os. Kaliny, ul. Witkiewicza, róg z Derdowskiego (obok marketu Syriusz) 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 015 811
13 ul. Przyjaciół Żołnierza 39-41 5.00 - 12.00 sob. 5.00 - 9.30 423-22-94, 506 015 813
14 ul.Wojska Polskiego 21 Szczecin 8.00 - 16.00 sob. 8.00 - 14.00 512 601 375
15 ul. Milczańska os. Pomorzany (obok BIEDRONKI) 7.00 - 18.00 sob. 7.00 - 14.00 506 015 815
16 ul.Brązowa Szczecin 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 015 868
17 ul. Letnia (Plac Hurtowy) 5.00 - 13.00 sob. 5.00 - 11.00 469-00-99, 506 015 817
18 Śródmieście ul. Pocztowa 13, róg Ściegiennego 7.30 - 17.00 sob. 7.30 - 14.00 506 015 818
19 SKLEP ZAMKNIETY ZAPRASZAMY do najbliższego stoiska firmowego na MANHATANIE    
25 Rynek Pogodno ul. Reymonta 3 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 015 825
27 Podjuchy, ul. Metalowa (RYNEK) 8.00 - 16.00 ( wokresie letnim do 17.00) sob. 8.00 - 14.00 506 015 827
35 Os. Zawadzkiego, ul. Klonowica 11 (naprzeciw Kościoła, róg z ul. Zawadzkiego) 7.00 - 17.00 sob. 7.00 - 15.00 506 015 835
36 Os. Majowe, ul. Iwaszkiewicza 80 (na wysokości Kościoła) 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 015 836
38 Dąbie, ul. Gierczak 23B (obok Poczty) 7.30 - 18.00 sob. 7.30 - 14.00 506 015 838
67 ul. Włościańska 1 (w pawilonie handlowym, obok sklepu PSS) 7.30 - 18.00 sob. 7.30 - 14.00 506 015 867
73 ul. Św. Jana Bosko, boczna Witkiewicza, w zasobach Szkoły Salezjańskiej, parking koło ryneczku i LIDLA 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 008 473
80 Rynek Manhattan 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 008 479
92 ul. Matki Teresy z Kalkuty 12 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 015 840
93 ul. Dubois 3 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 008 481
95 Rynek Zdroje ul. Młodzieży polskiej 8.00 - 17.00 sob. 8.00 - 14.00 506 015 852
98 ul. Chmurna 1  7.00 - 21.00 nd. 8.00 - 20.00 506 014 938

SZCZECINEK

49 ul. Armii Krajowej 78a (stoisko mięsne w KAUFLAND) 7.00 - 21.00 nd. 8.00 - 20.00 512 862 374
50 ul.Wł. Bartoszewskiego 11 (przy deptaku) 8.00 - 18.00 sb. 8.00 - 16.00 506 015 819

ŚWINOUJŚCIE

43 ul Chrobrego (róg Chrobrego i Piastowskiej) 5.00 - 11.00 sob. 5.00 - 11.00 327-96-02, 506 015 843

TRZCIANKA

88 os. St. Poniatowskiego 2 (Stoisko mięsne w Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.00 nd. 7.00 - 16.00 506 008 480

WAŁCZ

87 ul. W. Polskiego 87 (Stoisko mięsne w Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.00 nd. 7.00 - 16.00 506 008 487

WITKOWO

7 Sklep Spożywczo-Przemysłowy 6.30 - 18.00 sob. 6.30 - 15.00 578-39-26 wewn. 230
41 Hurtownia (mięsa, wędlin, drobiu, jaj) przy Przetwórni Mięsa i Drobiu 4.00 - 12.30 sob. 4.00 - 9.30 578-12-42 wewn 124

WITNICA

40 ul. Gen. Świerczewskiego 3H (stoisko mięsne w Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.000   nd. 8.00 - 17.00 514 430 492

WOLIN

83 ul. Mickiewicza 13 (Stoisko mięsne w Dyskoncie Netto) 7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
506 015 858

HURTOWNIE

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
13 Szczecin - ul. Przyjaciół Żołnierza 39-41 5.00 - 12.00 sob. 5.00 - 9.30 423-22-94, 506 015 813
17 Szczecin - Dąbie, ul. Letnia (Plac Hurtowy) 5.00 - 13.00 sob. 5.00 - 11.00 469-00-99, 506 015 817
41 Witkowo - przy Przetwórni Mięsia i Drobiu 4.00 - 12.30 sob. 4.00 - 9.30 578-12-42 wewn 124
43 Świnoujście - ul Chrobrego (róg Chrobrego i Piastowskiej) 5.00 - 10.00 sob. 5.00 - 10.00 327-96-02, 506 015 843
65 Gorzów Wlkp. - ul. Małorolnych Cicha (Rynek Hurtowy-od strony Biura Obsługi Rynku) 4.00 - 11.00 sob. 4.00 - 10.00 506 015 865
22 Stargard - ul. Ceglana (Plac Hurtowy) 6.00 - 14.00 sob. 6.00 - 12.00 506 015 822

SKLEPY W NETTO

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
29 Skwierzyna - ul. Poznańska 7.00 - 21.000 nd. 7.00 - 20.00 506 014 931
40 Witnica - ul. Gen. Świerczewskiego 3H 7.00 - 21.000 nd. 7.00 - 20.00 514 430 492
42 ul. Szczecińska (stoisko w NETTO) 6.00 - 21.00 nd. 8.00 - 19.00 506 015 866
82 Chojna - ul. Kościuszki 19 7.00 - 21.00 nd. 8.00 - 20.00 506 008 482
83 Wolin - ul. Mickiewicza 13 7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
506 015 858
85 Międzyzdroje - ul.Polna 67 a 7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
506 015 816
86 Drezdenko  - ul. Kościuszki 20 7.00 - 21.00 
nd. 8.00 - 20.00 
7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
506 015 859
87 Wałcz - ul. W. Polskiego 87 7.00 - 21.00 nd. 7.00 - 20.00 506 008 487
88 Trzcianka - os. St. Poniatowskiego 2 7.00 - 21.00 nd. 7.00 - 20.00 506 008 480
89 Piła - al. Powstańców Wielkopolskich 167 7.00 - 21.00 nd. 7.00 - 20.00 506 008 483
90 Nowogard - ul. 700-lecia 22 7.00 - 21.00 sez do 22.00
nd. 8.00 - 20.00 sez do 22.00
506 008 486
91 Myślibórz - ul. Lipowa 7.00 - 21.00 nd. 8.00 - 20.00 506 008 471
98 Szczecin - ul. Chmurna 1 8.00 - 19.00  nd. 8.00 - 16.00 506 014 938

SKLEPY W KAUFLAND

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
44 Koszalin ul. Morska 6 (stoisko mięsne w KAUFLAND) 7.00 - 21.00 nd. 8.00 - 20.00 514 430 499
49 Szczecinek ul. A. Krajowej 78a 7.00 - 21.00  nd. 8.00 - 20.00 512 862 374

SKLEPY WIEJSKIE

skl.UlicaGodziny otwarciaTelefon
7 Witkowo 6.30 - 18.00 sob. 6.30 - 15.00 578-39-26 wewn. 230
28 Reńsko 6.30 - 17.30 sob. 6.30 - 15.00 506 015 828
32 Przewłoki 6.30 - 17.00 sob. 6.30 - 15.00 506 015 832

Przepisy kulinarne

przepisy

ROZGRZEWAJĄCY STROGONOW NA JESIEŃ

Kiedy dni stają się chłodniejsze i deszczowe, warto zadbać o to, by posiłki dawały nam zapas energii i działały rozgrzewająco na organizm. Dzięki temu uda nam się przetrwać jesienną pluchę w zdrowiu i dobrym nastroju. Strogonow to klasyka na talerzu! Gotuje się praktycznie sam i jest jednym z najpopularniejszych dań w kraju!

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 70 dag gulaszu wołowego

Pozostałe składniki:

-30 dag pieczarek

- papryka

- 3 średnie cebule

- mały koncentrat pomidorowy

- mąka

- masło

- mielona papryka ostra

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczoną wołowinę pokrój w paski, tak samo paprykę. Pieczarki posiekaj w plasterki, a cebulę w krążki. W rondlu rozgrzej masło, włóż mięso i podsmaż, aż uzyska rumianą barwę. Dodaj cebulę, pieczarki i paprykę. Przypraw solą, pieprzem i przesmaż. Gdy warzywa puszczą sok, oprósz wszystko mąką. Duś ok. 5 min, dodaj koncentrat i dopraw papryką. Następnie wlej dwie szklanki wrzątku i duś jeszcze ok.40 min., do momentu gdy gulasz zrobi się gęsty. Smacznego!

ZRAZY WOŁOWE ZWIJANE

Zrazy to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Kawałki mięsa faszeruje się m.in. warzywami, boczkiem czy grzybami i dusi we własnym sosie. Legendy o staropolskim zrazie, którego pyszny aromat unosi się po całym królestwie krążą od wieków, dlatego dziś zapraszamy do skorzystania naszego przepisu!

Składniki na 4 zrazy:

Dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 4 plastry wołowiny (po 150-200gr)

-150 gr wędzonego boczku

Pozostałe składniki:

- ogórek kiszony

- 2 cebule

- 4 łyżki musztardy sarepskiej

- 200gr pieczarek

- 2 liście laurowe

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- olej do smażenia

Cebulę posiekaj w kostkę. Z boczku wytnij 4 paski długości gotowych zrazów, a resztę boczku pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój. Ogórka pokrój wzdłuż na 4 części. Rozbij plastry wołowiny i z obu stron posyp solą oraz pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, połóż plaster boczku, posiekaną cebulę i kawałek ogórka. Teraz zawiń roladki zapinając je wykałaczką lub związując nitką tak, by się nie rozchodziły. Obsyp mąką pszenną i podsmaż z każdej strony na oleju. Jak mięso się mocno zarumieni wyjmij je i na tym samym oleju podsmaż cebulkę z pieczarkami i boczkiem. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego w którym będą się dusić przez następne 90 minut. Dodaj tam również podsmażony boczek, pieczarki z cebulą i zalej ¼ gorącej wody lub bulionu. Następnie wrzuć 2-4 liście laurowe. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°. W trakcie duszenia 2-3 razy zamieszaj sos i odwróć zrazy. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmij zrazy i do sosu dodaj ¼ szklanki wody z rozdrobioną mąką ziemniaczaną i zagotuj sos. Ze zrazów usuń nici lub wykałaczki i wrzuć je do sosu aby się podgrzały. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.

KOLOROWY SZASZŁYK Z GRILLA

Podczas grillowania warto urozmaicić tradycyjne menu i wrzucić na rożen nie tylko kiełbaskę i karkówkę ale również szaszłyk wieprzowy z boczkiem i warzywami. Przygotowanie takiej potrawy jest bardzo proste, a efekt po prostu pyszny!

Składniki na szaszłyki z grilla:

Dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- boczek marynowany 500 g

- szynka 500 g

Pozostałe składniki:

- papryka czerwona, żółta, zielona

- cebula czerwona

- pomidorki koktajlowe

- olej

- papryka ostra, papryka słodka, majeranek, sól, pieprz

Mięso pokrój w równe kostki o bokach ok 2 cm. To samo zrób papryką, cebulą i pieczarkami. Mięso przypraw do smaku. Możesz użyć gotowych przypraw grillowych lub stworzyć własną, niepowtarzalną kompozycję ziół i przypraw używając np. majeranku, bazylii, papryki słodkiej, chilli, soli i pieprzu. Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian boczek, paprykę, pieczarki i cebulę. Całość skrop olejem. Szaszłyki smaż ok 10 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane.

WOŁOWE STEKI W OGNIU

Dania z grilla to świetny pomysł na obiad na świeżym powietrzu. Sezon grillowy trwa minimum 3 miesiące, więc warto urozmaicać potrawy z rusztu. Smaczną alternatywą tradycyjnej kiełbasy są pikantne steki z wołowiny.

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 4 steki wołowe

Pozostałe składniki:

-pół szklanki sosu chili

-6 łyżek keczupu

-6 łyżek octu jabłkowego

-4 łyżki cukru

-łyżka soku z cytryny

-łyżka sosu sojowego

-łyżka musztardy

-łyżka suszonego oregano

-łyżeczka płatków chili

-po pół łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie:

Steki lekko rozbij. Przygotuj marynatę mieszając sos chili z keczupem, octem, cukrem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i musztardą.

Mięso w marynacie odstaw do lodówki na kilka godzin. Przygotuj mieszankę przypraw z oregano, płatków chili, soli i pieprzu. Osącz mięso z marynaty i ułóż na ruszcie, posyp mieszanką przypraw i grilluj po ok 4 minuty na każdej stronie.

KOLOROWA SAŁATKA Z JAJEM

Wiosną na talerzu robi się kolorowo! Młode warzywa są bombą witaminową dla naszych organizmów, spragnionych po zimie. Wypróbuj szybki przepis na zdrowe i pyszne śniadanie.

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie:

- 6 Jaj od Rolnika ugotowanych na twardo

Pozostałe składniki:

- duża główka sałaty masłowej

- 3 ogórki

- 2 pęczki rzodkiewki

- 1 czerwona cebula

- pęczek szczypiorku

Sos:

- 3 łyżki majonezu

- 3 łyżki śmietany 18%

- ząbek czosnku

- kilka kropel soku z cytryny

- sól pieprz do smaku

Oczyszczoną sałatę rwiemy na kawałeczki. Pozostałe warzywa myjemy i kroimy. Podane składniki mieszamy. Aby przygotować sos majonez mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sałacie układamy jajka pokrojone w ćwiartki, polane sosem majonezowym i posypane pokrojonym szczypiorkiem.

SYCĄCA ZUPA GULASZOWA WOŁOWA

Masz ochotę na pysznie przyprawiony, pożywny obiad na zdrowej wołowinie? Nic prostszego! Sprawdź przepis na smaczną i prostą zupę gulaszową!

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 0,5 kg mięsa wołowego b/k

- kość wołowa na wywar lub kostka rosołowa wołowa

Pozostałe składniki:  2 papryki (różne kolory)

- 30 dag pieczarek

- 3 cebule

- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, majeranek, czosnek, kminek

- przecier pomidorowy, musztarda4 ziemniaki

- mąka do zasmażki

- 2 łyżki masła

Wołowinę umyć, pokroić, dodać przyprawy (pieprz, czosnek, majeranek, paprykę) odstawić na 24 h. Mięso smażymy jak na gulasz (intensywna temperatura), następnie dodajemy pokrojoną cebulę, a po chwili warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy wywarem z kości lub kostki rosołowej i razem dusimy do miękkości. Na końcu przygotować lekko złotą zasmażkę, sparzyć pokrojoną w kostkę paprykę, usmażyć na tłuszczu pieczarki.

Wszystko dodać do zupy. Do smaku przyprawić przecierem pomidorowym, musztardą, solą i pieprzem.

JAJA FASZEROWANE NA ŚNIADANIE

Podczas tradycyjnego wielkanocnego śniadania nie może zabraknąć jajek! Możemy zaserwować jaja na wiele pysznych sposobów. Polecamy prosty i szybki przepis na jaja faszerowane żółtkiem z szynką i majonezem. Na świątecznym stole możemy podać je na kołderce z rzeżuchy. Na co dzień równie smakowicie będą wyglądać w zwykłych podstawkach na jajka.

Składniki, które dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:
- Jaja od Rolnika 15 sztuk
- Szynka Świąteczna 4 plastry

Pozostałe składniki:
- Majonez 2 łyżki
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie rzeżucha, szczypiorek, rzodkiewka

Jajka od Rolnika ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Przetnij pionowo na pół i delikatnie wyjmij żółtko. Szynkę Świąteczną pokrój w drobną kostkę, utrzyj z ugotowanym żółtkiem. Dodaj majonez i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem uzupełnij ugotowane białka. Im bardziej fantazyjnie uformujesz nadzienie, tym lepiej zaprezentuje się na stole! Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Do ozdoby możesz dodać rzeżuchę, szczypior, rzodkiewkę.

ŻUREK, NIE TYLKO NA WIELKANOC!

Żurek to tradycyjna Polska zupa, niegdyś goszcząca na stołach najuboższych lub spożywana wyłącznie podczas postu. Dziś żurek na stałe wpisuje się w menu Wielkanocne. Warto go jeść nie tylko od święta. Podajemy prosty przepis na pyszną zupę ze świeżych produktów częściowo dostępnych w naszych sklepach firmowych.

Składniki na pyszny żurek!

Dostaniesz w Agrofirmie Witkowo:

- 6-8 sztuk kiełbasy białej surowej z szynki
- 150 gram boczku wędzonego
- 4 Jajka od Rolnika
- 500 ml żurku
- zakwas z butelki

Pozostałe składniki:

- Włoszczyzna
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka startego chrzanu
- 3-4 łyżki oliwy
- 300 ml słodkiej śmietany 30%
- Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz

Do garnka wlej 1 litr wody i żurek z butelki, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kiełbasę białą. Całość gotuj na małym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek, chrzan, sól, pieprz i majeranek. Na koniec zabiel zupę gęstą słodką śmietaną. Podawaj z ugotowanymi na twardo, pokrojonymi jajkami i ugotowaną w żurku kiełbasą. Smacznego!


ZAWIJANE PARÓWKI

- 6 parówek cienkich - 6 plastrów sera żółtego - 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody gazowanej - 1 szkl. mąki
- 6 łyżek ketchupu pikantnego - sól, olej, bułka tarta

Z mąki, 1 jajka, wody, mleka, 2 łyżek oleju, soli wyrobić ciasto jak na naleśniki. Usmażyć na suchej patelni teflonowej cienkie naleśniki.

Kiedy naleśniki są gotowe, smarujemy je najpierw ketchupem, kładziemy żółty ser i parówkę (bez folii). Zawijamy całość w rulon. Zwinięte w rulon parówki najpierw panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na oleju.


KIEŁBASIANE MISECZKI

- 1/2 kg kiełbasy mortadeli lub mielonki drobiowej - 30 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego - 3 cebule
- 1 łyżka masła - natka pietruszki
- 1/2 papryki czerwonej - sól, pieprz, zioła, olej

Kiełbasę pokroić w grube co najmniej 0,5 cm plastry. Z sera żółtego przygotować tyle plastrów, ile plastrów jest kiełbasy. Na mocno rozgrzanym oleju smażyć plastry kiełbasy, aż się wywiną tworząc małe miseczki. Następnie ułożyć je w formie żaroodpornej. Na patelni, na której smażyła się kiełbasa, usmażyć posiekanę drobno cebulę, pieczarki i paprykę. Do smażenia dodać troszkę masła. Doprawić do smaku solę, pieprzem, ziołami, natką pietruszki. Do każdej kiełbasianej miseczki włożyć farsz, przykryć plasterkiem żółtego sera i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu, dopóki ser się nie rozpuści. Podawać z ketchupem i surówką.


 

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z BOCZKIEM I CEBULĄ

- 5 pętek białej kiełbasy, - 5 plastrów boczku wędzonego, - 2 średnie cebule,
- kostka rosołowa, przyprawy: pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano.

Białą kiełbasę owinąć plastrem boczku i ułożyć w rzadku w brytfannie żaroodpornej, po bokach ułożyć pokrojonę w plastry cebulę i przyprawić. Zalać bulionem, tak do wysokości 3/4 kiełbasy. Włożyć do piekarnika (zimnego oczywiście, bo inaczej szkło pęknie). Zapiekać około 1 godziny i 15 minut. Na ostatnie 15 minut zdjęć pokrywkę, aby boczek się troszkę podpiekł. Podawać z musztardę lub chrzanem!


 


BIAŁA KIEŁBASA Z PIECZARKAMI

- 1 kg białej kiełbasy - 1 kg pieczarek - 3 duże cebule
- pieprz czarny mielony, sól - tłuszcz do smażenia

Kiełbasę obsmażyć na patelni, delikatnie wyjąć, następnie usmażyć cebulę, dodać pieczarki i razem jeszcze smażyć 10 min, przyprawić pieprzem i solę. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 pieczarek z cebulę, na to wyłożyć podsmażoną kiełbasę - przykryć resztę pieczarek z cebulą. Podlać przegotowaną wodę i zapiekać ok. 1 h.

ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

praca animacja

Sprawdź Promocje!

  Obowiązuje w dniach 21-24.09.2017 r.

Rawska
 15,99
zł/kg

Ćwiartka św

   4,29 zł/kg
Jaja S 30 szt
  6,99 zł/opak

rok-zal-module

Polub nas na Facebook'u